Wat is Tekentherapie?


Tekenen is een vorm van non-verbale communicatie. Maar nog meer; tekeningen zijn spiegels van ons onderbewuste. Wanneer je tekent breng je bewust of onbewust in beeld wat er bij je leeft. Datgene wat nog niet onder woorden gebracht kan worden, wordt zichtbaar en tastbaar.

 

Een tekentherapeut kan de tekeningen voor jou lezen en je begeleiden. Dan kun je zelf bepalen hoe je ermee om wilt gaan. Het helpt je je eigen beelden zo te verwerken en te bewerken, dat je de kracht die erin zit kunt gebruiken.

 

Tekentherapie is een kunstzinnige therapievorm voor jong en oud. Het is dus voor iedereen. Je hoef geen kunstenaar te zijn. Niet het artistiek zijn, maar het authentiek zijn staat voorop!


Als tekentherapeut reik ik technieken en passende werkvormen aan die communicatie processen op gang brengen. Ik begeleid de ontwikkeling in het expressievermogen van een cliënt. Via de taal van de tekening gaan wij samen op zoek naar de boodschap die in iedere tekening verborgen ligt. Ik help de cliënt zelf te ontdekken wat de beelden betekenen.

 

Op respectvolle wijze en in een veilig sfeer begeleid ik het bewustzijnsproces dat via de tekentaal zichtbaar wordt. Als coach help ik de cliënt bij het beleven van die beelden. Mijn cliënt kan het beeld leren aanpassen of verwerken.

 

Tekentherapie gebruikt zowel oeroude als moderne technieken; psychosynthese en lichaamswerk zijn daarbij belangrijke elementen. De tekentaal hanteert een eigen diagnostiek die tot de diepte-psychologie behoort. Het is een vorm van beeldende psychosociale therapie en wordt gezien als een vorm van complementaire alternatieve therapie.